Situering onderzoek
De voorbije jaren zien we steeds vaker dat beschuldigingen van ‘kindermishandeling’ en tegenbeschuldigingen van ‘ouderverstoting’ een rol spelen in kwesties over ouderlijk gezag en verblijfsregelingen. Binnen de hulpverlening en justitie is het in toenemende mate een uitdaging om te navigeren door de gevoelige en gespannen situaties van vechtscheidingen. Dit plaatst professionals in de geestelijke gezondheidszorg voor het lastig vraagstuk om de realiteit achter deze beschuldigingen in te schatten en om te bepalen hoe de betrokken gezinsleden op een constructieve manier verder geholpen kunnen worden.
Hoewel gezinshereniging vaak wenselijk wordt geacht vanuit de contextuele benadering, kan het niet altijd de beste oplossing zijn voor het welzijn van het kind. Helaas wordt er in veel gevallen nog steeds te weinig naar het kind zelf geluisterd. Dit onderzoek heeft als doel om waardevolle inzichten en concrete aanbevelingen te verzamelen voor een effectieve aanpak. Zo hoopt dit onderzoek bij te dragen in het begrijpen en hanteren van ouderverstotingskwesties.
Definitie ouderverstoting
Ouderverstoting (PAS: parental alienation syndrome) wordt omschreven als een gezinsdynamiek waarin een ouder zich gedraagt op een manier die de ongegronde emotionele afwijzing door een kind van de andere ouder aanstookt (bijv.: het kind wordt gemanipuleerd of geïndoctrineerd door de ene ouder om de andere ouder slecht te vinden). Verschillende redenen kunnen aan deze afwijzing ten grondslag liggen – slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden valt dit te kwalificeren als ‘ouderverstoting’ (Baker, 2020). Baker, A. J. L. (2020). Reliability and validity of the four-factor model of parental alienation. Journal of Family Therapy, 42(1), 100-118.
Doel van het onderzoek
Door middel van deze bevraging willen we begrijpen in welke mate u ouderverstoting bent tegengekomen, hoe u deze herkent en er eventueel valselijk van werd beschuldigd. Uw ervaring en inzichten zijn essentieel om richtlijnen voor de toekomst te ontwikkelen die praktisch uitvoerbaar zijn.
Hoe willen we dit doen?
Uw deelname aan dit onderzoek omvat een verdiepend interview waarin we gaan kijken naar uw ervaringen met ouderverstoting. Op deze manier hopen we uw kennis en expertise te bundelen tot bruikbare handvaten voor alle betrokkenen.
Ethische aspecten en confidentialiteit
Wij willen benadrukken dat de deelname aan dit onderzoek volledig vrijwillig is en op elk moment beëindigd kan worden zonder opgave van reden. De verzamelde gegevens zullen strikt vertrouwelijk worden behandeld en gepseudonimiseerd om uw privacy te waarborgen. Dit betekent dat de gegevens niet tot u persoonlijk herleidbaar zijn en dat alle data op een veilige manier worden opgeslagen op de servers van de Universiteit Gent.
Resultaten en toekomstig gebruik van de data
Na afloop van het onderzoek ontvangt u op verzoek een samenvatting van de bevindingen. Verder kunnen de gegevens mogelijk dienen voor toekomstig onderzoek, waarbij de anonimiteit uiteraard behouden blijft.
Interesse om deel te nemen aan het onderzoek?
- Voor Ouders:
https://forms.gle/ZEtLwNZetpND5GB26 - Voor JeugdAdvocaten:
https://forms.gle/ZEtLwNZetpND5GB26 - Voor Psychotherapeuten:
https://forms.gle/ZEtLwNZetpND5GB26
Het onderzoeksteam
Stefaan Boel
hoofdonderzoeker, Vakgroep Orthopedagogiek, Ugent
Julie Dendauw
masterproefonderzoeker, studente 2de master Pedagogische Wetenschappen (Orthopedagogiek), Ugent
Sara Mertens
masterproefonderzoeker, studente 2de master Pedagogische Wetenschappen (Orthopedagogiek), Ugent
Jayme Desreumaux
masterproefonderzoeker, studente 2de master Pedagogische Wetenschappen (Orthopedagogiek), Ugent
Prof. dr. Wouter Vanderplasschen
onderzoekspromotor, Vakgroep Orthopedagogiek, Ugent
Bij vragen of onduidelijkheden kunt u met ons contact opnemen via volgend mailadres: Stefaan.Boel@Ugent.be